2016

Vuoden 2016 eläinsuojelijaeläin – varaemo Bertta

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys on valinnut vuoden 2016 eläinsuojelijaeläimeksi valkohäntäpeura Bertan. Bertta löytyi orpona pikkuvasana Vihdistä heinäkuussa 2002, josta se vietiin Ranuan eläinpuistoon hoitoon. Hoidon myötä Bertta leimautui vahvasti ihmiseen, joten sitä ei voitu palauttaa takaisin luontoon, vaan se jäi eläinpuistoon. 

Bertalla oli poikkeuksellisen vahvat emonvietit ja sillä oli elämässään erityinen tehtävä. Se pystyi omien vasojensa hoitamisen lisäksi toimimaan varaemona vuodesta 2010 alkaen kuudelle orpovasalle; Artturille, Anettelle, Murulle, Liljalle, Vaulalle ja Pertille. Bertan avulla nämä orpovasat saivat hyvän varaemon hoivaa ja pääsivät helpommin osaksi oman lajinsa laumaa. 

PK-ESYn toimihenkilö vieraili Ranuan eläinpuistossa viime kesänä yhteistyön merkeissä. Hän tapasi vierailunsa aikana Bertan ja orpovasa-Pertin, joka pysytteli tiiviisti varaemonsa huomassa.

– Oli hienoa nähdä Bertan hoitavan Perttiä kuin omaa vasaansa. Olen iloinen, että olen voinut toimittaa useamman vuoden ajan minulle hoitoon tuodut pikkuvasat ensihoidon jälkeen Bertan huomaan. Vasat ovat onnekkaita, kun ovat saaneet Bertan tarjoamaa hoivaa ja turvaa.

Suomessa eläintarhoilla on merkittävä rooli loukkaantuneiden, orpojen sekä muutoin avuntarpeessa olevien luonnonvaraisten eläinten hoidon kannalta. Hoito ja sen tarpeen arviointi vaativat asiantuntemusta, kokemusta sekä asianmukaisia tiloja eläinten pysyvää tai väliaikaista sijoittamista varten. Ihmisen tarjoaman hoidon ja ravinnon lisäksi luonnonvaraisten eläinten poikaset kaipaavat emojaan ja sisaruksiaan. Seuraa ne saavat muista avuntarpeen vuoksi hoitoon toimitetuista lajitovereistaan, mutta varaemon järjestäminen on käytännössä usein lähes mahdotonta. Bertan rooli varaemona on ollut poikkeuksellinen.

Bertta alkoi laihtua merkittävästi lisäravinnon saamisesta huolimatta tämän vuoden aikana ja valitettavasti syksyn tullen se jouduttiin lopettamaan. Peura toimitettiin EVIRA:an tutkittavaksi ja laihtumisen syyksi ilmeni hampaiston voimakas kuluminen. Vuoden 2016 eläinsuojelijaeläimen palkinto myönnetään Bertalle siis postuumisti.

Video Bertasta ja orvosta Lilja-vasasta.