Eläinsuojelu

Eläinsuojelulaki

Pääkaupunkiseudulla on luonnonvaraisten eläinten lisäksi runsaasti lemmikkieläimiä, mm. Helsingissä on noin 17 000 rekisteröityä koiraa ja kissojakin on kymmeniä tuhansia. 

Eläimet siis näkyvät ja kuuluvat kaupungissakin. Ihmiset ulkoiluttavat koiriaan. Meren rannoilla näkyy paljon lintuja, mm. lokkeja ja sorsia. Pääkaupunkiseudulla elää runsaasti mm. rusakoita, siilejä ja muita luonnonvaraisia nisäkkäitä.

Ei ole yhdentekevää miten eläimiä kohdellaan. Eläinten huonossa kohtelussa on onneksi vain harvoin kysymys julmuudesta.

Yleensä eläinsuojeluongelmat liittyvät tietämättömyyteen oikeasta eläinten hoidosta ja huolenpidosta, mutta välinpitämättömyyttäkin esiintyy.

Kuva Miika Valve

Neuvonta ja koulutus ehkäisevät eläinsuojeluongelmien syntyä

Eläinten hoitoon ja kohteluun liittyy monia seikkoja ja yksityiskohtia. Siksi Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys keskittyy toiminnassaan erityisesti neuvontaan ja koulutukseen.

Järjestämme yleisöluentoja ja muita tapahtumia, joissa kerromme mm. kuinka lemmikkieläimet voivat hyvin ja kuinka kaupunkiympäristössä tulisi huomioida luonnonvaraiset eläimet.


Eviran julkaisuun Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa on koottu yhteen koirien ja kissojen pitoa ja hyvinvointia koskevien tärkeimpien eläinsuojelusäädösten sisältöä.

 

TIESITKÖ ETTÄ...

SEY:llä on noin 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa eri puolilla maata. He tekevät maanläheistä käytännön työtä. Saamiensa ilmoitusten perusteella he käyvät tarkastamassa paikkoja, joissa epäillään eläinten huonoa kohtelua tai hoitoa. Useimmat tapaukset ovat lieviä ja asioihin saadaan korjaus neuvomalla ja keskustelemalla. Vakavissa tapauksissa asiat siirretään viranomaisten hoidettavaksi.